Iga liderką WTA kobiet

Iga Świątek zagrała w kolejnym turnieju ATP Masters 1000 . Te zawody odbyły się w Miami . Z racji drugiego miejsca w rankingu WTA z pierwszej rundy była zwolniona . W drugiej rundzie  zagrała z Serbką Viktoriją Golubić wygrała z nią 6:2 , 6:0 , kolejną rywalką była Madison Brenglie z USA , którą też pokonała 6:0,6:3 .Kolejna rywalka to Cori Gauff też z USA , z którą wygrała 6:3 , 6:1 . Po tym zwycięstwie doszła do 1/8 turnieju , kolejną przeciwniczką była Czeszka Petra Kvitowa z którą wygrała 6:3 , 6:3 , następna przeciwniczka to Jesica Pigula z USA . Wygrała z nią 7:5 , 6:2 i trafiła do finału . W finale gładko wygrała 6:4 , 6:0 z Japonką Naomi Osaką.

To było jej siedemnaste z rzędu zwycięstwo i trzeci sukces w turnieju Masters . W tym czasie liderka WTA Australijka Ashlei Garbari zrezygnowała z dalszej gry w turniejach i poprosiła o wykreślenie jej z listy uczestników . Tym samym Iga Świtek została liderką  WTA kobiet . Jest pierwszą Polką w historii, która prowadzi na świecie w tenisa.

Najnowszy ranking WTA:

1 Isa Świątek Polska  6711 PKT

2 Barbara Krejcikova Czecy 5033 PKT

3 Paula Bados Hiszpania 4970 PKT

To miejsce bardzo cieszy ,że wreszcie doczekaliśmy się naszej reprezentantki na najwyższym podium w rankingu . Jeszcze bardziej cieszy, że Iga ma dopiero 20 lat.

Zdjęcie ze Sportowefakty.pl z dnia 02-04-2022 roku