Urszula Brzezińska-Hołownia

Na naszych zajęciach dziennikarskich prowadząca prosiła, by znaleźć w mediach interesującą nas osobę, z którą można by przeprowadzić bardzo ciekawy wywiad. Postacią, która mnie zainteresowała, jest Urszula Brzezińska-Hołownia. To żona Szymona Hołowni, bezpartyjnego kandydata na prezydenta. Pojawiła się już w spocie wyborczym, który został opublikowany przez sztab wyborczy byłego dziennikarza TVN.

Urszula Brzezińska-Hołownia i Szymon Hołownia pierwszy raz spotkali się podczas kręcenia reportażu dla programu TVN „Mam Talent”. Hołownia był w nim prezenterem, a jego przyszła żona występowała jako jedna z bohaterek materiału.

Urszula Brzezińska-Hołownia ukończyła Wyższą Oficerską Szkołę Sił Powietrznych w Dęblinie. Jest zawodowym oficerem Wojska Polskiego i pilotem myśliwca Mig-29 w Bazie Lotnictwa Taktycznego w Mińsku Mazowieckim. Lata tu w stopniu porucznika. Małżeństwo prezentowane przeze mnie ma córkę Marysię .

Zainteresowała mnie dlatego, że tylko cztery kobiety w naszym kraju latają samolotami odrzutowymi i jedną z nich jest właśnie żona Szymona Hołowni. Jest jedyną kobietą w naszym kraju, która lata tego typu myśliwcem.