Historyczne zwycięstwo Igi Świątek

Iga Świątek wygrała wielkoszlemowy turniej Rolanda Garrosa jako pierwsza w historii Polka. W finale tego turnieju pokonała Amerykankę Sofię Kenin – mistrzynię tegorocznego Australian Open. Wygrała z nią bez straty seta 6:4, 6:1.

Iga Świątek (WTA 54) wcześniej w wielkoszlemowych turniejach najdalej doszła do IV rundy. Sofia Kenin (WTA 6), jak wspomniałem, wygrała Australian Open. Tenisistki te spotkały się w wielkim finale Rolanda Garrosa 2020. Polka sześciu rywalkom oddała 23 gemy, a Amerykanka rozegrała cztery trzysetowe mecze.

Świątek w finale Rolanda Garrosa wystąpiła jako druga polska singlistka. W 1939 roku Jadwiga Jędrzejowska uległa 3:6, 6:8 Francuzce Simonne Mathieu .

Awans do finału międzynarodowych mistrzostw Francji zapewnił Idze Świątek debiut w Top 30 światowej klasyfikacji. Sobotni triumf nad Sofią Kenin zagwarantował jej przełamanie kolejnej bariery. W poniedziałek pochodząca z Raszyna 19-latka znajdzie się w gronie dwudziestu najlepszych tenisistek świata.

Za wygranie Rolanda Garrosa 2020 Świątek otrzymała 2000 punktów do rankingu WTA. Dzięki temu przesunie się w poniedziałek z 54. na 17. pozycję. Nasza zdolna zawodniczka po raz pierwszy w karierze znajdzie się tak wysoko. Wyżej od niej była klasyfikowana tylko jedna Polka – Agnieszka Radwańska – która była drugą rakietą globu.

Zdjęcie z www.wp.pl z dnia 10.10.2020 roku.