ABC… WOLONTARIUSZA W „JESTEM”

Jaki jest sens pracy wolontariackiej w „Jestem”?

Wolontariat stanowi ważną i niezwykle wartościową część działalności Stowarzyszenia. Wolontariusze pracują na rzecz Stowarzyszenia od początku jego istnienia, a ich obecność i aktywność jest dla osób niepełnosprawnych bezcenna. To między innymi dzięki wolontariuszom może realizować się w „Jestem” idea społecznej integracji osób niepełnosprawnych. Dla podopiecznych Stowarzyszenia spotkanie z wolontariuszami to niezwykła szansa do nawiązywania kontaktów społecznych i towarzyskich, wspólnego spędzania czasu, a czasami jedyna okazja, aby wyjść z domu, wziąć udział w zajęciach, uczestniczyć w wyjeździe integracyjnym.

Kto może zostać wolontariuszem?

Wolontariuszem może zostać każdy – bez względu na wiek, płeć, wykształcenie czy doświadczenie. Dla osób wiążących swoje życie zawodowe z różnymi wymiarami pomagania jest to świetny sposób na zdobycie doświadczenia. Dla wszystkich jest to okazja do życzliwego i pełnego ciepła spotkania z drugim człowiekiem. Osoby niepełnoletnie potrzebują jedynie zgody rodziców, aby zostać wolontariuszem. Jaki jest wolontariusz? Wolontariusz to osoba, która poświęca swój czas i uwagę innym. Poza tym – każdy wolontariusz jest inny, każdy niepowtarzalny i nie ma żadnej gotowej recepty na wolontariusza idealnego 🙂

Czym zajmują się wolontariusze w „Jestem”?

Wolontariusze uczestniczą w zajęciach prowadzonych w Stowarzyszeniu – pomagają w sprawach organizacyjnych, wspierają osoby niepełnosprawne w trakcie wykonywania różnych zadań, służą swoimi pomysłami i energią. Wielu wolontariuszy przywozi i odwozi osoby niepełnosprawne do siedziby „Jestem”, gdyż często nie mają one możliwości samodzielnego podróżowania. Wolontariusze biorą także udział w organizowanych przez Stowarzyszenie wyjściach do kina, teatru, muzeum, na koncert, na ognisko i w wiele innych miejsc. Uczestniczą jako opiekunowie w wyjazdach weekendowych, obozach wakacyjnych i turnusach rehabilitacyjnych. Poza tym odwiedzają też osoby niepełnosprawne w domach, umawiają się na spotkania, chodzą na spacery, często po prostu spędzają mile czas 🙂

Ile wolnego czasu potrzebuje wolontariusz, aby pracować w „Jestem”?

Tyle, ile go ma i tyle, ile chce poświęcić 🙂

Jak zostać wolontariuszem?

Skontaktuj się z nami!