Zenek Nienartowicz

Śp. Zenon Nienartowicz – pomysłodawca i założyciel Stowarzyszenia „Jestem”

maczassekAndrzej Maczassek – Przewodniczący Stowarzyszenia „Jestem”, koordynator Klubu Integracji Społecznej

Pedagog, absolwent Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Interesuje się nowoczesnymi technologiami w rehabilitacji osób niepełnosprawnych, pozwalającymi osobom z różnymi dysfunkcjami na nowo otwierać się na świat, a także tematyką uzależnień w oparciu o model Podejścia Skoncentrowanego na Rozwiązaniach. Prywatnie mąż i szczęśliwy ojciec cudownej córeczki i syna.
Kontakt: amaczassek@gmail.com

Izabela Zarzecka – Zastępca Przewodniczącego Stowarzyszenia „Jestem”, koordynator Pracowni Rozwoju Porozumiewania

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Ukończyła filologię polską oraz studia podyplomowe: resocjalizacja i profilaktyka społeczna. Posiada uprawnienia zawodowe: trener umiejętności psychospołecznych, mediator rodzinny, z zakresu księgowości oraz pisania/realizacji projektów unijnych i krajowych.

Prywatnie nie planuje przesiąść się z roweru do samochodu ;-)
Kontakt: iza_zar40@wp.pl

Iwona Kamińska

Iwona Kamińska – pedagog, neurologopeda, współzałożyciel Stowarzyszenia „Jestem”

Absolwentka Pedagogiki UMK w Toruniu. Ukończyła studia podyplomowe z logopedii na Uniwersytecie Gdańskim oraz studia podyplomowe z neurologopedii na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Od 20 lat pracuje z osobami niepełnosprawnymi, od 15 lat wdraża metodę AAC.
Autorka programu Pracownia Rozwoju Porozumiewania, propaguje alternatywne metody porozumiewania i wykorzystywanie nowoczesnych technologii w terapii (uczestnik i wykładowca wielu ogólnopolskich i międzynarodowych konferencji dotyczących AAC oraz wykorzystania technologii informatycznych i informacyjnych w terapii i edukacji dzieci i osób niepełnosprawnych).

droszczWeronika Droszcz – pedagog

Absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu (specjalność komputery edukacji oraz edukacja dorosłych) oraz Szkoły Liderów PAWF w Warszawie w ramach programu Polsko- Amerykańskiej Fundacji Wolności. Na co dzień terapeutka pracująca z osobami dorosłymi, organizuje wyjścia indywidualne oraz grupowe w Stowarzyszeniu oraz imprezy integracyjne.

Interesuje się nowoczesnymi kulturami uczenia się i nauczania, a także metodą moderacji. Ma kilkuletnie doświadczenie w zakresie planowania i organizowania warsztatów oraz prowadzenia konferencji. W 2005 roku ukończyła międzynarodowy, roczny kurs moderacji poprowadzony przez dr Gernota Graessnera, a w 2009 na co-ternera., natomiast w 2012r. Szkołę Trenerów Umiejętności Psycho-Społecznych.

Jej pasje i zainteresowania to : gry i metody pracy grupowej (pozycje takich autorów jak: Klaus W. Vopel, Mel Silberman, Leslie Rae, Stephen Covey, Friedemann Schulz von Thun, Zofia Zorska czy Gabriel Łasiński), sport (mecze piłki nożnej, siatkówki męskiej oraz żużel), teatr (w tym alternatywny), muzyka (szczególnie jazzowa, ulubieni wykonawcy to Stan Getz, Chris Botti oraz Grażyna Auguścik, a także piosenki amerykańskiego pianisty i kompozytora Burta Bacharach’a). W wolnym czasie lubi czytać książki, jej ulubiona to „Hrabia Mont Chtristo” Aleksandra Dumasa oraz oglądać filmy-szczególnie kino europejskie. Najchętniej odpoczywa podczas wycieczek pieszych oraz podróży (szczególnie północna część Polski: Kaszuby i Pomorze – powiat wejherowski oraz pucki, a także Węgry, Chorwacja, Niemcy i Belgia)
Kontakt: w.droszcz@gmail.com

badachKrzysztof Badach – specjalista ds. terapii osób niewidomych i niedowidzących, oligofrenopedagog, informatyk

Absolwent Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu (pedagogika ze specjalnością: metody komputerowe w edukacji) oraz kursu kwalifikacyjnego z zakresu oligofrenopedagogiki. Ukończył również podyplomowe studia menedżerskie w Wyższej Szkole Bankowej w Toruniu.

Prowadzi indywidualne i grupowe zajęcia terapeutyczne z wykorzystaniem komputera i nowoczesnych technologii informacyjnych. Są to kursy z animacji, grafiki, tworzenia stron internetowych oraz warsztaty wideo, podczas których uczestnicy realizują i montują materiał filmowy.

Specjalizuje się w zajęciach komputerowych skierowanych do osób z dysfunkcją wzroku, na których niewidomi i słabowidzący kursanci uczą się m.in. pisania bezwzrokowego, obsługi komputera, korzystania ze specjalistycznego oprogramowania, urządzeń peryferyjnych oraz zasobów Internetu.

W pracy terapeutycznej stawia na potencjał drzemiący w każdym człowieku, motywuje do działania, prowadzi krok po kroku, uczy samodzielności oraz wymaga inicjatywy niezbędnej w osiąganiu założonych celów.

Lubi salsę, bilard, muzykę jazzową i szum morza. Najchętniej odpoczywa grając na keyboardzie lub podczas wycieczek pieszych i rowerowych.

Kontakt: krzysztof.badach@o2.pl

szafarzFilip Szafarz – specjalista ds. komunikacji alternatywnej, oligofrenopedagog, informatyk

Absolwent Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu (specjalności: oligofrenopedagogika i metody komputerowe w edukacji), programista aplikacji webowych.

Jako terapeuta łączy pasję pracy z osobami niepełnosprawnymi z zamiłowaniem do nowoczesnych technologii komputerowych. Prowadzi zajęcia terapeutyczne i komunikacyjno-medialne w ramach Pracowni Rozwoju Porozumiewania, jest redaktorem naczelnym gazetki Stowarzyszenia, którą tworzy wspólnie z grupą zapalonych dziennikarzy. Zainicjował powstanie dziennikarskiego portalu osób niepełnosprawnych.

W pracy terapeutycznej stawia na indywidualny kontakt, dogłębne poznanie predyspozycji, możliwości oraz potrzeb osób niepełnosprawnych tak, by jak najpełniej otwierać przed nimi świat. Zauważając potrzeby środowiska osób niepełnosprawnych, podejmuje działania by na nie odpowiedzieć, głównie poprzez pisanie projektów i otwieranie nowych przestrzeni pracy terapeutycznej. W wolnych chwilach czyta książki, głównie o tematyce duchowej.

Kontakt: szafarzfilip@gmail.com

dariaszafarzDaria Szafarz – oligofrenopedagog

Pedagog specjalny (absolwentka Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu) oraz specjalista wczesnego wspomagania rozwoju dziecka (Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu).
W Stowarzyszeniu pracuje jako terapeutka osób z niepełnosprawnością. Pracuje zarówno z dziećmi jak i z dorosłymi dostosowując swój warsztat do wymagań jakie stawiają przed nią podopieczni.
W pracy terapeutycznej wykorzystuje elementy metody Ruchu Rozwijającego Weroniki Sherborne, system komunikacji MAKATON oraz PCS.
W wolnych chwilach chętnie czyta książki, interesuje ją szczególnie literatura faktu, a także twórczość Karola Wojtyły. Lubi śpiewać, grać na gitarze, słuchać muzyki oraz długie, piesze wędrówki.

graczykTomasz Graczyk – rehabilitant

Fizjoterapeuta, absolwent Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu Collegium Medicum w Bydgoszczy. Instruktor rekreacji ruchowej o specjalności samoobrona.

Od 2000 roku pracuje z osobami niepełnosprawnymi głównie z dziećmi, bazując na metodach NDT – Bobath, Doman – Delacato. W pracy z osobami dorosłymi osobami niepełnosprawnymi stara się zachęcać do „aktywnej” rehabilitacji poprzez wprowadzanie do niej elementów sportu, co czyni ją ciekawszą i bardziej mobilizującą dla ćwiczącego.

Od wielu lat działa w sektorze organizacji pozarządowych współprowadząc Fundację Wspierania Rozwoju Impuls.

Prowadzi w Toruniu klub sportowy: Fudoshin Shotokan Karate,

Zajmuje się organizacją turystyki – kolonii dla dzieci.

Wolny czas (jeśli uda się go znaleźć) spędza aktywnie z rodziną i przyjaciółmi: w kajaku, na nartach, na rowerze, lub na zawodach sportowych startując w multidyscyplinarnych rajdach przygodowych.

Arleta Treptow – specjalista ds administracji

Osoba z wykształceniem wyższym kierunkowym, (Wydział Prawa i Administracji UMK w Toruniu oraz studia podyplomowe w zakresie Prawa Pracy UMK w Toruniu). Ma doświadczenie w prowadzeniu biura i zarządzania sprawami administracyjno-prawnymi OPP. W czasie wolnym lubi jeździć na rowerze, czytać kryminały i oglądać stare filmy.

forstMariusz Forst – opiekun

Osoba z wykształceniem wyższym, technolog ceramiki szlachetnej i użytkowej. Ukończone kursy dla pedagogów i rodziców. Harcerz, posiadający patent instruktora Harcerstwa Polskiego oraz wojskowy kurs Agenta Ochrony Osób i Mienia.
Interesuję się tematyką Holocaustu, materią uzależnień, sztukami walki, survivalem. Gra na perkusji, słucha ostrego Rock and Roll’a, jak również muzyki poważnej. Kocha wyprawy górskie, szczególnie Karkonosze. Ceni sobie konstruktywność działań, teatralność życia i duchowość. Żonaty, ojciec dwojga pociech Matyldy i Filipa.

Terapeuci i artyści współpracujący przy realizacji projektów:

• mgr Damian Droszcz – pedagog/aktor
  • mgr Natalia Miedziak – artysta plastyk