JESTEM – Celem głównym projektu jest wsparcie edukacyjne, informacyjne oraz poprawa sytuacji emocjonalnej i kondycji fizycznej 30 opiekunów (rodziców, partnerów, małżonków) osób niepełnosprawnych z województwa kujawsko- pomorskiego. Projekt jest odpowiedzią na zgłaszane problemy uczestników zadania: alienacja, osamotnienie, wypalenie, zagubienie w ustawodawstwie, osłabienie kondycji fizycznej i psychicznej.

Okres realizacji projektu to dwa lata (w okresie 31.04.2014- 31.04.2016r.).

W ramach zadania oferujemy integracyjne spotkania grupowe ( ostatni piątek każdego miesiąca w godz. 16:30-19:30), seminaria ze specjalistami (min. neurolog, neurologopeda, seksuolog, psychiatra, psycholog, dietetyk, rehabilitant, i inne), doradztwo indywidualne (min prawnik, pracownik socjalny), indywidualne konsultacje psychologiczno-pedagogiczne, zorganizowane wyjścia na wydarzenia kulturalne i rozrywkowe, organizację otwartych imprez okolicznościowych, rehabilitację indywidualną i grupową (aerobik, basen, siłownia, masaż) oraz integracyjne wyjazdy jednodniowe i trzydniowe.

Rodzice i opiekunowie mieli wpływ na koncepcję projektu, rodzaje działań i częstotliwość spotkań oraz miejsce spotkań ponieważ tworzyli koncepcję projektu podczas cyklicznych spotkań organizowanych przez Stowarzyszenie od zeszłego roku. Projekt realizowany jest w ramach programu Obywatele dla Demokracji , finansowany z Funduszy EOG.

Operatorem programu jest Fundacja Batorego w partnerstwie z Polską Fundacją Dzieci i Młodzieży.

Publikacja „JESTEŚMY” – opowieść o Stowarzyszeniu „Jestem”