Zobacz naszą stronę:

fb2

CENTRUM WCZESNEJ INTERWENCJI I WSPIERANIA ROZWOJU DZIECKA :

Projekt jest ofertą wielospecjalistycznej diagnozy i terapii dzieci niepełnosprawnych. Dzięki podejmowanym formom wsparcia daje możliwość pełnego wykorzystania potencjału rozwojowego, jakim dysponują nasi najmłodsi podopieczni. Projekt pełni także funkcję profilaktyczną – zapobiega narastaniu i utrwalaniu niekorzystnych objawów niepełnosprawności oraz pojawianiu się zaburzeń wtórnych. Wsparciem obejmujemy dzieci do 12 roku życia z orzeczeniem o niepełnosprawności. Zapewniamy bezpłatną, wielospecjalistyczną i profesjonalną pomoc: dla każdego Beneficjenta opracowujemy Indywidualny Plan Działania, który wyznacza przebieg terapii oraz dobór form wsparcia. Dzieciom korzystającym z zajęć grupowych, mieszkających na terenie powiatu toruńskiego oferujemy bezpłatnie dowóz na zajęcia busem Stowarzyszenia.

Zajęcia realizowane w naszej placówce:

• trening funkcjonowania codziennego – zajęcia w niewielkiej, 8-osobowej grupie dzieci w godz. 8.00 – 12.30
  • terapia logopedyczna
  • terapia pedagogiczna
  • fizjoterapia
  • terapia Integracji Sensorycznej
  • terapia psychologiczna

diagnoza

Podczas zajęć wykorzystywane są techniki i metody stymulujące rozwój dziecka w sferze wzroku, słuchu, ruchu–lokomocji, dotyku, sprawności manualnej i komunikacyjnej.

Placówka otwarta jest 5 dni w tygodniu. Projekt w swoim założeniu ma charakter wieloletni, co zgodne jest z metodyką terapii dzieci. Przy jego realizacji pracuje  zespół specjalistów, posiadających doświadczenie w pracy z dziećmi niepełnosprawnymi.

Galeria zdjęć:

2015                                  2016                                      2017

DSC_0887   pobyt     DSC_0575

Nasi terapeuci:

Milena Adamczewska – pedagog specjalny, specjalista wczesnego wspomagania rozwoju dziecka

Małgorzata Mulcan – pedagog specjalny

Patrycja Ramowska – pedagog specjalny